hungary-sfSpan

Matolcsyt pocskondiázza a New York Times

Kevés olyan jól idézhető jegybankelnök van, packet Matolcsy György – kezdi cikkét a New York Times, amely gyorsan felsorol párat a jegybankelnök közröhej tárgyává vált megszólalásaiból. A piros pöttyös bébifenekek, a magyar törzsek, az internet értelmetlensége is újra előkerül.

A cikk szerzője szerint Matolcsy jegybankelnöki megszólalásai és döntései majdnem ennyire nagy vihart kavartak: már a kinevezése is ellenérzéseket váltott ki kormányhűsége miatt, s számos korábbi jegybanki vezető lemondott miatta. Ráadásul „kérdések merültek fel viselkedésével kapcsolatban” a cikk szerint, amely a Goldman Sachs-os sztorit hozza fel példaként, amelyben egy szakmai reggeli alkalmával Matolcsy állítólag titkokat szivárogtatott ki.

Viszonylag keveset elemzi a cikk a jegybankelnök szakmai döntéseit, egyedül a kitartó kamatvágási hullámról esik benne szó, s arról, hogy az MNB látogatói múzeumát bezáratta. Nem elemzi a cikk a jegybankelnök nevével fémjelzett (egyébként szintén sokszor vitatott) kkv-hitelprogramot, a jegybank átalakuló szakmai közegét és más jelentős változtatásokat.

Beidéz egy elemzőt, aki elmondja, hogy valóban vitatottak a döntései, de sok elemző many inkább kiváró állásponton van, mert sok kérdésben Matolcsynak lett igaza.

A cikk ezen a ponton áttér a kormány döntéseinek az elemzésére és a magyar gazdaság helyzetére, amelyre legjellemzőbb példaként egy városszéli erdőben élő hajléktalant hoz, aki fegyverrel a falán (!) mesél agyonadóztatott közmunkás barátjáról.

FN24 röpvélemény: Ez egy a New York Timestól szokatlanul rossz színvonalú cikk. Nem azért, mert Matolcsyt tendenciózusan szapulja, azt mi is szoktuk csinálni. Hanem azért, mert emberi idétlenségeiért vonja felelősségre, nem pedig a szakmai döntéseiért. Ráadásul a tevénységének a meglehetősen szőrmentén történő elemzését rögtön összemossa a kormány tevékenységével és az ország valóban egyre gyarapodó szegényeinek bemutatásával. Ez körülbelül olyan, packet amikor kancsalság, alacsonyság vagy más testi hiba miatt kritizálják valakinek a vezetői, államférfiúi tevékenységét: igazából elég ciki ezt csinálni. Mérjük inkább a tettei és nem az adottságai – vagy szakmai szempontból irreleváns hülyeségei – alapján.

 

Share on Google Plus

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code