Hétezerrel nőtt a külföldiek kezében lévő ingatlanállomány

A klfldi vsrlk lpst tartanak a magyar lakspiac nvekedsvel, 2013 s 2015 kztt az vi 89-134 ezer adsvtel 6-7 szzalkt adtk. Radsul a szban forg idszakban tbbet vsroltak, packet amennyi eladtak, gy a kezkben lv laksllomny az elmlt 3 vben tbb packet 7 ezer ingatlannal ntt – derl ki az ingatlan.com friss elemzsbl. A klfldiek Budapesten magas presztzs ingatlanokat keresik, de a hatrmenti teleplseken s a nyaralvezetekben is aktvak.

A magyar lakingatlanpiac jelents nvekedst rt el az elmlt vekben. Az adsvtelek szma 2013-ban csak 89 ezernl jrt, egy vvel ksbb 114 ezernl,

2015-ben pedig mr 134 ezernl tartott a piac, ami 28, illetve 17,5 szzalkos ves nvekedst jelentett. A lakspiac lnklsvel a rszben befektetsi cllal vsrl klfldiek arnya valamennyire cskkent a lakspiacon, de az ltaluk tmasztott kereslet stabilnak mondhat – derl ki az ingatlan.com friss elemzsbl.

Tbb clpontjuk is van

Eurpai unis vagy egyb llampolgrsggal rendelkez klfldiek 2013-ban 6452 ingatlant vettek Magyarorszgon, 2014-ben mr 7650-et, 2015-ben pedig 8330-at, teht az adsvtelek 6-7 szzalkt adtk ezekben az vekben. A vsrlsok mellett egy rszk az eladi oldalon is megjelent, 2013 s 2015 kztt 15 ezer magyarorszgi ingatlantl vltak meg.

Leggyakrabban a nmet, szlovk s romn llampolgrok vsroltak magyarorszgi ingatlant 2015-ben

Forrs: AFP

Balogh Lszl, az ingatlan.com vezet gazdasgi szakrtje a klfldiek szereprl azt mondta, hogy az adatok alapjn jval tbb lakst vettek, packet amennyit eladtak, ennek eredmnyeknt, azaz tbb packet 7 ezer ingatlannal ntt a klfldiek kezben lv llomny.

A szakember hozztette, hogy az elmlt 3 vben a 2015-s rrobbans vben vsroltk a legtbb ingatlant a klfldiek.

Ezzel egybevgnak az ingatlan.com klfldiek rdekldst bemutat adatai, 2015-ben tbb packet 220 ezer klfldi ltogatja volt az ingatlan.com angol s nmet nyelv oldalainak, ami cscsot jelent.

Tavaly leggyakrabban a nmet, szlovk s romn llampolgrok vsroltak magyarorszgi ingatlant. Az elemzs szerint a szlovk s romn llampolgrok a hatrmenti teleplseken, a nmetek a nyaralvezetekben is vsroltak ingatlanokat, de Budapest is a clpontok kztt szerepelt.

Az angol nyelv oldalainkon elssorban az elad s kiad fvrosi lakingatlanokat keresik. A nmet nyelv oldalakon a budapesti laksok mellett a dunntli – Vas s Gyr-Moson-Sopron megyei laksokat s hzakat keresik, s sokan rdekldnek Balaton-parti s a Tisza-t mellett ingatlanok irnt.

Share on Google Plus

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code