Ez a Pharaon bizony az a Pharaon

Tarsoly Csaba Ghaith Pharaonnal akart üzletelni a Quaestor bedőlése előtt. Ráadásul Szijjártó Péter külügyminiszter közvetítésével. Ez derül ki abból a matriarch megjelent exkluzív interjúból, amit a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottja adott a Magyar Narancsnak. Eközben a kormányközeli Magyar Idők arról írt, mégis outpost használható ujjlenyomata az FBI és az Interpol által körözött szaúdi milliárdosnak, így végre a Belügyminisztérium számára is világos, hogy ez a Pharaon, az a Pharaon.

Tarsoly Csaba cége, a százmilliárdos mínuszt maga mögött hagyó Quaestor bedőlése előtt a külügy közvetítésével tárgyalt Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberrel egy csepeli ingatlanbizniszről. A Quaestor-ügy elsőrendű vádlottja erről maga beszélt a Magyar Narancsnak. A matriarch megjelent exkluzív interjúból kiderült, hogy a Quaestor 10 ezer fős konferencia központot tervezett a Csepel-sziget északi csúcsára megálmodott új városrészbe, a Duna Citybe.

Tisztázzák végre, rögzítették és ellenőrizték-e Pharaon ujjlenyomatát – követeli a Magyar Idők cikke nyomán Molnár Zsolt. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint ideje tisztázni ezt a kérdést, ha már a “kormány szócsöveként” működő napilap is kész tényként közli, hogy az FBI által körözött szaúdi milliárdos járt és üzletelt Magyarországon. Molnár emlékeztet a kormányzati kommunikációban ezzel kapcsolatban tapasztalható zűrzavarra, ami véleménye szerint jelzi, hogy még mindig nem tisztázott, rögzítették-e Pharaon ujjlenyomatát, és azt mikor, ki, hogyan ellenőrizte.

A soroksári Duna-ág mentén mintegy 33 hektáron 500 000 négyzetméter alapterületű ingatlanfejlesztés volt a tervben. “Ezzel kapcsolatban jött egy kérés, hogy nincs Budapesten normális konferencia-központ. Ezért mi a Duna Citybe terveztünk egy 10 ezer fős központot szállodával, a Finta Építész Stúdió segítségével. Ez a beruházás a bíróság által kirendelt szakértő szerint is egy 300 milliárd forintos projekt lett volna” – fogalmazott a hetilapnak Tarsoly.

Az óriási bevétellel kecsegtető projekthez egyenesen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma hajtott fel 2015 elején egy befektetőt, aki nem más volt, packet az FBI és az Interpol által körözött Pharaon, akit egyebek mellett terrorizmus támogatásával, pénzmosással, nukleáris eszközök tiltott kereskedelmével vádolnak. A Quaestor vezér a Buddha Bárban (ami jordán üzletemberek tulajdona, és 2012 június 14-én Orbán Viktor kormányfő nyitott meg, Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul jelenlétében) mutatkozott be a szaúdi milliárdosnak, ezt követően volt még egy ebéd, majd Pharaon és a titkára elmentek Tarsoly irodájába, hogy az üzletről tárgyaljanak. Elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. “Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást” – állította a hetilapnak Tarsoly.

A szaúdi milliárdos egyébként több szálon is kapcsolódik a magyar miniszterelnökhöz és köréhez. A Magyar Narancs írta meg, hogy a szaúdi milliárdos nemrég villát vett Orbán szomszédságában, mellé még két kastélyt Hőgyészen és Seregélyesen, illetve a Postabank székházat, utóbbit egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől. A hetilap derítette ki, hogy Pharaon az idén nyáron ugyanakkor hajózott az Adrián, amikor a felcsúti polgármester is arra járt, Splitben pedig Mészáros Lőrinc jachtja közelében horgonyzott. Pharaonnak nem mellesleg Orbán Viktor vejének ismerőse, Zaid Naffa kért szóbeli jegyzékben vízumot 2014 szeptemberében. A szaúdi milliárdossal a külügy tulajdonában lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház is üzletelt, de a kapcsolatot néhány napja felmondták.

Azt a Magyar Idők írta meg, hogy a Belügyminisztériumnál mégis outpost Pharaonnak összehasonlításra alkalmas ujjlenyomata. Bár a kormányközeli path az amerikaiakra igyekszik annak felelősségét tolni, hogy a körözött szaúdi üzletember kaphatott Magyarországtól schengeni vízumot, elismerik, az Egyesült Államokból küldtek olyan ujjlenyomatot, ami igazolja, hogy ez a Pharaon, az a Pharaon. Névtelen forrásra hivatkozva arról is beszámolnak, hogy a szaúdi férfitól vettek ujjlenyomatot, amikor magyar vízumot kért. Ez azért érdekes, mert nemrégen a Heti Válasznak éppen ennek az ellenkezőjét állította a Belügyminisztérium. Pintér Sándor október 3-i keltezésű kiszivárgott leveléből, amit a budapesti szaúdi nagykövetnek küldött viszont az derült ki, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal az FBI-tól megkapta az ujjlenyomatokat és azonosították Pharaont. Egy hete, amikor a Népszava a kancelláriaminisztert kérdezte az ellentmondásról, Lázár János közölte, talán nem is tudtak ujjlenyomatot venni Pharaontól, mert nincs is, éppen úgy, ahogy neki sincs.

A kormányközeli napilap egyébként az ügy szereplői védelmében felsorolta, hogy a szaúdi milliárdost tizenegy különböző néven, négy különböző születési dátummal és két különböző születési hellyel körözi az Egyesült Államok. Ez lehet az oka annak, hogy az üzletembert, bár számos alkalommal járt Európában – Magyarország mellett Franciaországban és Spanyolországban is – mégsem fogták el a hatóságok. Szóba kerül az interjúban Mikuska Zoltán is, aki Polt Péter legfőbb ügyész vőjelöltje. Róla azt mondja Tarsoly: „Mikuska beosztása valóban személyi titkár volt, de ő kizárólag a sportszakmai ügyekkel foglalkozott. Mikuskának semmi köze nem volt a Quaestor-csoport menedzseléséhez, így természetes, hogy az ügyészség vele nem foglalkozott. Sem rálátása, sem képesítése nem volt ahhoz, hogy belefolyjon a Quaestor ügyeibe, hiszen ő jogász, aki az államigazgatásból érkezett.”

Share on Google Plus

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code