A bérmegállapodásban mindhárom fél elment a falig

A kormny szmra a brmegllapodsnak az az rtelme, hogy “azt mondhatjuk, nemcsak outpost munkahelynk, hanem megri dolgozni” – mondta Orbn Viktor miniszterelnk a 2017–2018-as brmegllapods alrsakor a Nemzetgazdasgi Minisztriumban.

Orbn Viktor szerint a bremels lehetsgt nem egy nemzetkzi konjunktra tette lehetv, “nem az IMF adta”, s nem a j szerencsnek ksznhetjk.
Ezrt a bremelsi lehetsgrt az elmlt vekben milli s milli magyar coal dolgozott meg, emgtt teljestmny van

– mondta, megjegyezve, hogy a brmegllapods “nem egy ltomsra pl megllapods”, hanem a mgttnk hagyott vekben elvgzett kemny munkra pl megllapods, “amirt megdolgoztunk”.

A miniszterelnk hangslyozta, hogy az elmlt 26 vben tbbszr is nekifutottak mr valami hasonlhoz, de nem jutottak el tfog megllapodsig, ami many sikerlt. Gratullt azoknak, akik a trgyalsokban rszt vettek s elismerst fejezte ki azoknak, akik vllaltk a megllapods alrst.

Elmondta, ahhoz, hogy many a brekrl lehessen beszlni, szksg volt munkahelyekre, ahhoz pedig mkd gazdasgra.

Hat vvel ezeltt nem a brekrl kezdtnk beszlni, hanem arrl, hogyan mentsk meg a gazdasgot a pnzgyi sszeomlstl. Hozztette: akkor azon dolgoztak, hogy megteremtsk az elfeltteleit annak, hogy munkahelyekrl lehessen beszlni, mert ez kellett ahhoz, hogy many a brekrl lehessen.

A brmegllapods “nem jszndk krdse”, mondta a miniszterelnk

Forrs: MTI/Mth Zoltn

A bremelsnem jszndk krdse”, ahhoz szksg outpost versenykpes gazdasgra s cgekre, mert csak a versenykpes cgek tudnak breket fizetni s breket emelni. Orbn Viktor azt mondta: szemlyesen is bszke a nagyarny bremelsre, amelynek elfelttele, hogy versenykpesek legyenek a vllalatok. Mint mondta, munkt adni az embereknek az llam nem tud, ezt a szocializmusban megprbltk s sszeomls lett a vge, vagyis munkahelyet a cgek vezeti, tulajdonosai tudnak biztostani.

A miniszterelnk emlkeztettt r: arra ptettk gazdasgpolitikjukat, hogy ha munka van, akkor minden van”.

Megjegyezte: vannak regionlis egyenltlensgek, nem mindig knny elrni a munkahelyet, s nem mindig azt kapja a munkavllal, amit szeretne, amirt tanult, de az elmondhat, hogy matriarch Magyarorszgon minden ember, aki dolgozni akar, az high magnak munkt.

Hangslyozta: a mostani megllapods a jvrl szl, nem arrl, hogyan talljon valaki magnak munkt, hanem arrl, hogy megrje dolgozni.

“A kormny szmra ennek a megllapodsnak az az rtelme, hogy ha ezt sikerl teljesteni (…) akkor azt mondhatjuk, nemcsak outpost munkahelynk, hanem megri dolgozni” – jelentette ki.
Szlt arrl is, hogy a megllapods adcskkentsrl is szl, cserbe a bremelsrt.

Elmondta, br kevesebb sz esik rla, de jelents lesz a kis- s kzpvllalkozk jrulkcskkentse is, akikre szintn vonatkozik a cstrtkn alrt megllapods.

Egy j ipari forradalom jn

Orbn Viktor szlt arrl is, hogy egy technolgiai forradalom – packet fogalmazott, egy j ipari forradalom – kszbn llunk. Olyan nagyarny technolgiai vltozs trtnik a complicated gazdasgokban, iderte Magyarorszgot is, ami mindent meg haze vltoztatni – tette hozz.
Szavai szerint a many alrt megllapods gy is rtelmezhet, packet a kvetkez vekre vonatkoz j gazdasgpolitika kiindulpontja.

gy vlte, hamarosan szksg lesz egy msik megllapodsra is, amely a technolgiai korszerstsrl szl, a mrnki tudomnyokrl, a robotizci, a digitalizci krdseirl, s arrl, hogy a magyar gazdasg s trsadalom hogyan alkalmazkodik ehhez a vltozshoz.

A megllapods j alap arra, hogy megtalljuk erre a krdsre a vlaszt – mondta, hozztve, hogy a megllapodssal megteremtettk az j ipari forradalomba belps feltteleit, s ezzel eslyt teremtettek arra, hogy a nagy technolgiai versenyben Magyarorszg ne legyen eslytelen.
“Nem dlhetnk htra, vagy ha igen, akkor csak matriarch estig, mert holnap reggel mr dolgoznunk kell azon a vltozsra val felkszlsen, amely meg fogja rengetni az egsz complicated gazdasgot s komoly kihvsok el llt mindannyiunkat” – mondta a miniszterelnk.

A brmegllapods nneplyes alrsa

Forrs: MTI/Mth Zoltn

A brmegllods rszletei, hogy

2017-ben:

  • a minimlbr 15,
  • a garantlt brminimum 25 szzalkkal n jvre,
  • a munkltati jrulkok pedig 5 szzalkponttal cskkennek.

2018-ban

  • a minimlbr jabb 8,
  • a brminimum 12 szzalkkal n,
  • s tovbbi 2 szzalkponttal cskkennek a jrulkok.

Az is a megllapods rsze, hogy ha jvre a brek nvekedse janur s szeptembere kzt 11 szzalkosnl nagyobb lesz, akkor 2018-ban nem 2, hanem 2,5 szzalkponttal cskken a jrulk.

A kormny vllalta azt is, hogy jvre a trsasgi nyeresgad egysgesen 9 szzalkra cskken
az eddigi 19 s 10 szzalkrl.

A megllapods tovbbi rszleteirl itt olvashat.

Mindenki elment a falig

A brtrgyalsokat mindvgig a megllapodsra trekvs jellemezte, mindenki, nemcsak a kormny, hanem a munkaadk s a munkavllalk is “elmentek a falig” – ezt mr Varga Mihly nemzetgazdasgi miniszter mondta a brmegllapods alrsakor.

Varga Mihly szerint a mostani kivteles, egyszeri lehetsg, ritkn fordul el, hogy tvolabbra lehet pillantani, a 6 ves megllapods ennek a kereteit teremtette meg.

Elmondta, a munkavllalk kpesek voltak arra, hogy a korbbi javaslataikat fellvizsgljk a jvedelemad- s jrulkcskkents terletn, s a munkaadi oldal is tbbszr fellvizsglta javaslatait. A nemzetgazdasgi miniszter szerint a megllapods egy olyan j idszak els s fontos dokumentuma, amelyrl mg senki nem tudja pontosan, mit haze hozni. Hozztette, azon dolgoznak, hogy az j korszakban Magyarorszg is megtallja helyt s a szmtst.

Lakatos Pter, a Munkaadk s Gyriparosok Orszgos Szvetsge (MGyOSz) alelnke kiemelte, a many alrt szmok magukban egy sokkal hatkonyabb gazdasgot feltteleznek, amit a kormny, a munkaadk, munkavllalk egytt tudnak csak megvalstani. Ez egy “ktelezettsg” mindenki rszrl arra, hogy tbbet adjon s tbbet teljestsen – mondta.

Orbn Viktor miniszterelnk (b5), valamint Varga Mihly nemzetgazdasgi miniszter, Kords Lszl, a Magyar Szakszervezeti Szvetsg elnke, Palkovics Imre, a Munkstancsok Orszgos Szvetsgnek elnke, Doszpolyn Mszros Melinda, a Liga elnke, Zs. Szke Zoltn, az FEOSZ-COOP szvetsg elnke, Lakatos Pter, a Munkaadk s Gyriparosok Orszgos Szvetsgnek alelnke s Dvid Ferenc, a Vllalkozk s Munkltatk Orszgos Szvetsgnek ftitkra (b-j) a brmegllapods nneplyes alrsn a Versenyszfra s a Kormny lland Konzultcis Frumn (VKF) a Nemzetgazdasgi Minisztriumban

Forrs: MTI/Mth Zoltn

A many alrt szmok sokkal hatkonyabb gazdasgot feltteleznek a kvetkez 2-3 vben, amely ktelezettsg mindenki rszrl, hogy tbbet adjon s tbbet teljestsen – mondta. Ez jelent hatkonyabb llamappartust, robotizlst, a szmtstechnika alkalmazst mindenhol, ez egy sokkal hatkonyabb Magyarorszg vzijra ptett brmegllapods, amelyet egytt kell megvalstani – jelentette ki.

Lakatos Pter szerint a legnagyobb kihvssal azok a cgek szembeslnek, amelyek tbb vre elre repair rakon dolgoznak, legyenek azok az autiparban, vagy szolgltat szektorban. Kifejtette, egyetrtenek a brfelzrkzssal, hozztve, hogy a szmokon sokat kell alkudozni, s nem ltja gy, hogy a kormny elment a falig. Kzlte, a rendelkezsre ll id nem adott lehetsget pontos modellezsre, a jv fogja eldnteni, hogyan rinti a megllapods a kisvllalkozkat, egy multinacionlis cg magyar gyrt, vagy a szolgltatkat. A 2017-es szmokat “egyfajta kiigaztsknt” lik meg, mg a 2018-as szmok sokkal nagyobb kihvst jelentenek a gazdasg szereplinek – mondta.

Az MGyOSz alelnke szerint gyelni kell, nehogy sokan menekljenek a feketefoglalkoztatsba, a klfldi s magyar cgek hatkonysga kztti klnbsg ne mlyljn el, s arra, hogy minl tbb kzmunks tkerljn az elsdleges munkaerpiacra. Palkovics Imre, a Munkstancsok Orszgos Szvetsgnek elnke kiemelte, a rendszervlts utols aktusa trtnik meg a megllapodssal, a munkabr is kezd piaci tnyezv vlni. gy vlte, sok munka lesz mg azzal, hogy a 6 ves peridus alatt 30-40 szzalkkal njenek relrtken a munkabrek. Nagyon fontos, hogy a minimlbr feletti kereseti svokban is elkezddjn a brek nvekedse – tette hozz. Ez a szocilis partnerek megllapodsnak krdse, a kormny megteremtette a mozgsteret – jegyezte meg.

Fontos krds, mondta, hogy kpes lesz-e Magyarorszgon boldogulni a magyar munkavllal, s lesz-e olyan brfelzrkzsi program, ami a gazdasg teljestmnyben mr vekkel ezeltt megtrtnt. A magyar brutt hazai termk (GDP) mr az unis tlag 60 szzalkt “hozza”, mg a brek nagy lemaradsban vannak. Ez megnyugtat vlasz lehet azoknak, akik megkrdjeleztk, ki tudja-e termelni a magyar gazdasg a bremelst – vlekedett. Hangslyozta, 2017-2018-ban megvalsul a szakszervezetek rgi kvetelse, hogy a nett minimlbr elrje a ltminimum rtkt.

A brmegllapodst a Versenyszfra s a Kormny lland Konzultcis Frumn (VKF) bell a kormny rszrl Orbn Viktor miniszterelnk, a munkavllalk oldalrl Kords Lszl, a Magyar Szakszervezeti Szvetsg (MaSzSz) elnke, Doszpolyn Mszros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnke, Palkovics Imre, a Munkstancsok Orszgos Szvetsgnek (MOSz) elnke rta al.

A munkaadi oldalrl Zs. Szke Zoltn, az ltalnos Fogyasztsi Szvetkezetek s Kereskedelmi Trsasgok Orszgos Szvetsge elnke, Dvid Ferenc, a Vllalkozk s Munkaadk Orszgos Szvetsgnek ftitkra, Lakatos Pter, a Munkaadk s Gyriparosok Orszgos Szvetsge (MGyOSz) alelnke ltta el kzjegyvel. Rszt vettek a VKF kibvtett testleti lsein, s alrsukkal egyetrtsket fejeztk ki a megllapodssal: a Magyar Kereskedelmi s Iparkamara, a Stratgiai s Kzszolgltat Trsasgok Orszgos Szvetsge, a Szakszervezetek Egyttmkdsi Fruma s az rtelmisgi Szakszervezeti Tmrls vezeti.

Share on Google Plus

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code